Aegean Airlines – Sedam novih Airbusova A320

Airbus_A320_Aegean Airlines
Podeli :
  •  
  •  
  •  
  •  

Grčka avio kompanija Aegean Airlines pojačava svoj avio park sa sedam modernih Airbusovih aviona.

Airbus_A320_Aegean Airlines

Aegean Airlines, najveća grčka avio kompanija, je potpisala ugovor sa Airbusom za još dve A320ceo letelice, koje će biti dodate na prethodnu porudžbinu iz septembra 2007, koja je brojala njih pet. Sve letelice će biti opremljene Airbusovim “sharklet” krilnim uređajima za štednju goriva i IAE V25000 motorima. Ove letelice će takođe biti prvi A320 modeli u floti grčkog prevoznika, koji će posedovati veću maksimalnu poletnu masu, koja dostiže čak 78 tona i tako omogućava avio kompaniji proširenje mreže destinacija sa dužim letovima.

“Odluka kompanije ‘Aegean’ da poruči sedam novih Airbusova A320, pokazuje našu privrženost da ponovo investiramo u sektor grčke avijacije, koji je u ekspanziji. Naše sposobnosti i kompetitivna prednost  koju posedujemo, a ogleda se u relativno niskom proseku starosti naših letelica, se povećava. Radimo sve što je u našoj mogućnosti da dodatno zadovoljimo naše putnike i povećamo kompetitivnost”, rekao je Theodoros Vassilakis, predsednik Aegean Airlinesa.

Aegean Airlines, član “Star Alliance”, je četvrtu godinu za redom proglašen za najbolju regionalnu avio kompaniju u Evropi, na ovogodišnjoj dodeli nagrada “2014 World Airline Awards”. Aegean Airlines do dana današnjeg funkcioniše isključivo sa Airbusovim avionima uskog trupa, odnosno sa 36 Airbus A320 aviona, od kojih su 17 direktno kupljeni. Ova nova porudžbina će ojačati mrežu avio kompanije koja danas dostiže 205 internacionalnih ruta iz njenih osam grčkih baza (redovni i čarter letovi) i time će poboljšati turizam u Grčkoj.

“Sharklets” su novodizajnirani krilni uređaji koji smanjuju trošak goriva i emisiju gasova letelice čak i do 4 odsto na dužim letovima. Napravljeni su od veoma lakih kompozita i visoki su 2.4 metara. Sa više od 10.900 prodatih uskotrupnih aviona i preko 6.100 letelica dostavljenih kupcima, kojih ima preko 400 širom sveta, Airbus A320 familija je najprodavanija i najmodernija linija uskotrupnih letelica na svetu.

Tekst: Michel Petković
FOTO: Airbus
Podeli :
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone

Podeli :
  •  
  •  
  •  
  •