Auto za budućnost

factory-35081_640
Podeli :
  •  
  •  
  •  
  •  

Najveće ideje, ljudi i tehnologije koji su preobrazili automobile u ovoj godini.

factory-35081_640

UNUTRAŠNJOST KAO INTERFEJS

Kako su automobili evoluirali da bi obezbedili povezanost, navigaciju, dijagnostiku i još mnogo toga, kabina, sa svojim brojnim ekranima i dugmadima, je postala prava deponija informacija. Premalo se mislilo na to kako da se podaci prezentuju i urede. U najboljem slučaju, korisnički interfejs u većini automobila otežava vožnju; U najgorem slučaju, on je opasan. U proteklih 12 meseci, proizvođači su predstavili više pametnijih načina da se informacije prikažu i da im se pristupi.

Najočigledniji pristup je Heads-up displej (HUD). Funkcija koju su određena luksuzna vozila imala od 1980. Hud je preskup da bi se uključio u većinu vozila. Ove godine, Mazda je uvela jeftiniji HUD, nazvan kombinovani displej, u svojoj neluksuzni model 3. Trapezoidno sočivo na vrhu upravljačke table izgleda kao nešto preuzeto iz borbenog aviona. Do 2020, projekcija je da će takvi displeji biti u 60 odsto prodatih HUD-ova.

Neki proizvođači pokušavaju da ponude i više. Na Njujorškoj internacionalnoj izložbi automobila ove godine, Discovery Vision koncept Land Rovera, uključio je uvećanu realnost u nterijer, koja pretvara bilo koji prozor u ekran, okružuje vozača informacijama vezanim za navigaciju, ili pregledom puta ispod kola. Land rover je čak uveo kontrolu pokretom. Korisnici jednostavno prevuku podlakticom ispred prozora da bi ga podigli ili spustili.

Jedan proizvođač je redizajnirao kabinu u potpunosti. Nova Toyota FT-1 koncept, crpi inspira i uključuje velike tastere u nizovima, spremne za taktilni kontakt. “Razvili smo sistem na volanu koji ima četiri kvadranta za ulazne informacije, tako da je vrlo lako da palcem identifikujete ulazne tačke koji se odnose na HUD”, kaže Kevin Hanter, predsednik Tojotinog Calti dizajn i razvojnog studija. “U idealnom slučaju, to možete da uradite na slepo i nikadane skidate oči sa puta.”

Kompletan članak možete pročitati u novembarskom izdanju časopisa Popular Science.

 

Tekst: Popular Science
FOTO: pixabay.com
Podeli :
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone

Podeli :
  •  
  •  
  •  
  •