Čokolada utiče na čovekovu memoriju

chocolate-183543_640
Podeli :
  •  
  •  
  •  
  •  

Flavanoli u čokoladi pozitivno utiču na proces gubljenja memorije sa povećanjem starosti, kako pokazuje istraživanje sa Univerziteta Kolumbija.

chocolate-183543_640

U prvom delu istraživanja naučnici sa ovog univerziteta su pokazali da je za slabljenje pamćenja sa godinama uzrokovano promenama na određenom delu mozga. Ovo otkriće je u oktobru ove godine objavljeno u časopisu Nature Neuroscience.

Zatim su naučnici posmatrali kako kako flavanoli, komponente koje se osim u čokoladi mogu pronaći i u nekom listićma čaja, utiču na aktivnosti u ovom delu mozga. Njihovo istraživanje bilo je vođeno istraživanjem na miševima koji su pokazali poboljšanja u moždanim aktivnostima pod uticvajem flavanola.

Dva uzorka volontera starosti između 50 i 70 godina primalo je različite doze koncentrovanog flavanola u specijalno pripremljenom napitku. Jedna grupa primala je 10 miligrama dok je druga dobijala 900 miligrama dnevno. Testovi pamćenja pokazali su da grupa koja je primala veliko doze flavanola ima bolje rezultate nego grupa sa manjom dozom. MRI snimci mozga pokazuju značajno veći protok krvi u delu mozga koji je prethodno povezan sa gubitkom memorije usled starenja.

 

Tekst: Popular Science
FOTO: pixabay.com

 

Podeli :
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone

Podeli :
  •  
  •  
  •  
  •