FIRST LEGO Liga stiže u Srbiju

unnamed
Podeli :
  •  
  •  
  •  
  •  

 FIRST LEGO League program  za mlade ljubitelje nauke i tehnike  ove godine se priprema i u Srbiji.

unnamed

FOTO: arhiv Zavod Super Glavce

FIRST LEGO League (For Inspiration and Recognition of Science and Technology), odnosno FLL je program iz oblasti robotike za decu od 9 do 16 godina, koji je osmišljen sa ciljem da najmlađe zainteresuje za nauku i tehnologiju – i nauči ih važne poslovne i životne veštine. FLL se ne događa samo u učionici. Timovi, u kojima učestvuje do desetoro dece sa namanje jednim odraslim vođom (coach), mogu biti i članovi već postojećih klubova ili organizacija, ili jednostavno drugari koji žele da zajedno budu deo neček zanimljivog.

Ono što je interesantno jeste da vođe timova NE MORAJU da budu iskusni tehničari ili inženjeri. U FLL, deca rade sav posao. Njihov zadatak sastoji se u programiranju robota ( koristeći LEGO® MINDSTORMS® robot set), kako bi osvojili poene na tabli (playing surface) na kojoj se simulira konkretan, temom određen porblem.

unnamed (1)

FOTO: arhiv Zavod Super Glavce

Inicijativu i organizaciju ovog projekta u Srbiji pokrenuo je klub ljubitelja Lego kocaka „Skockani“. Ovaj klub je izuzetno angažovan u akcijama edukacije mladih u oblasti  nauke, tehnologije, inžinjerstva i matematike. Klub čine ljudi koji su uglavnom iz IT sfere, ali i inžinjeri, matematičari, hemičari i mnogi drugi.

FLL u Srbiji

U saradnji sa organizacijom Super Glavce, Zavod za promocijo znanja, iz Slovenije, koji je operativni partner FLL za Adria regiju, biće organizovano regionalno takmičenje, za početak lokalizovan na grad Beograd i uključuje šest timova. U toku je pripremni period kada se timovi još oformljavaju, a Popular Science Srbija će u narednom periodu pratiti ovaj projekat i predstaviti učesnike.

Tekst: Popular Science
FOTO: arhiv Zavod Super Glavce
Podeli :
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone

Podeli :
  •  
  •  
  •  
  •