Generator koji koristi energiju iz okeanskih struja

turbine-75110_640
Podeli :
  •  
  •  
  •  
  •  

Čarolija okeanskih struja je da one okružuju sve kontinente na Zemlji, i rade po ceo dan, svaki dan. Ovakve pojave imaju ogroman potencijal  i mogu se iskoristiti za dobijanje električne energije.

turbina

Turbine koje rade na iskorišćavanju okeanskih struja su trenutno još uvek u fazi planiranja. Generatori će plutati na 30 do 60 metara ispod površine mora, kako bi vodeni saobraćaj mogao nesmetano da se odvija. Sam uređaj je cilindričnog oblika, 20 metara u prečniku ,napravljen tako da ubrzava protok vode uz lopatice propelera koje su montirane na okvir. Dok voda teče kroz turbinu, ona udara u lopatice i okreće rotor, zahvaljujući kom se proizvodi električna energija. U centru se nalazi otvor od 5 metara koji će omogućiti životinjama da prolaze nepovređene kroz čitav kompleks uređaja. Procenjuje se da bi Golfska struja, nekoliko milja od obale Floride, mogla da okrene propelere oko osam puta u minuti, što bi generisalo čitav megavat snage.

Turbine se projektuju tako da se budu usmerene na najbolje struje, gde se dobija najviše snage. Ovo je uglavnom razlog, kako kaže Patrik Lahej, predsednik kompanije Triton podmornice iz Vero Biča, zbog koja je njihova grupa uključena u projekat. “Da bi turbine plutale, mi bismo ih delom napravili od  sintaksičke pene, plivajućeg materijala koji se lako može oblikovati, ali ne propada pod visokim pritiskom u okeanu”, kaže Lahej. Uređaj će biti vezan  podesivim trakama za dno. Ove trake mogu da se produže ili skrate, kako bi premestile turbinu odgovarajući na promene struje. Kabl bi onda prenosio napajanje u transformatore na morskom dnu,gde bi se povećavao napon, i slato u centar za prikupljanje i distribuciju na kopnu.” U budućnosti zamišljamo  niz generatora, u rasponu od 15 do 50, koji rade zajedno. Naš cilj je da se napravi uređaja u vrednosti od 5 miliona dolara, koji mogu da se isplate za pet ili deset godina. Uz finansiranje, mogli bismo da imamo prvi radni model u roku od godinu dana”, rekao je sagovornik.

 Tekst: za Popular Science Flori Litman
  FOTO: pixabay.com
Podeli :
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone

Podeli :
  •  
  •  
  •  
  •