Intel najavljuje procesore Intel Xeon Phi

asfsdf
Podeli :
  •  
  •  
  •  
  •  

Najavljeni su procesori Intel Xeon Phi buduće generacije i nove performanse i detalji tehnologije međusobnog povezivanja Intel Omni-Path Fabric.

unnamed (1)

Kompanija Intel najavila je nekoliko novih i poboljšanih tehnologija u oblasti računarstva visokih performansi (HPC) – procesore Intel Xeon Phi, kodnog naziva Knights Hill, kao i pojedinosti u vezi sa Intel Omni-Path arhitekturom, novom veoma brzom tehnologijom međusobnog povezivanja koja je optimizovana za HPC primenu.

Intel je takođe najavio novi softver i saopštio da nastoji da HPC zajednici bude omogućeno da iskoristi pun potencijal performansi iz aktuelnog i budućeg Intelovog hardvera. Zajedno, ove nove HPC gradivne komponente i industrijska saradnja pomoći će u rešavanju izazova ekstremne skalabilnosti i osnovne upotrebe HPC sistema, a ujedno će pružati osnovu za isplativ put do exascale računarstva.

Intel otkriva da će njegova buduća, treća generacija serije procesora Intel Xeon Phi, kodnog naziva Knights Hill, biti napravljena korišćenjem Intelove 10 nm proizvodnog procesa i obuhvataće tehnologiju Intel Omni-Path Fabric Knights Hill će uslediti nakon serije procesora Knights Landing, dok se isporuka prvih komercijalnih sistema zasnovanih na tehnologiji Knights Landing očekuje naredne godine.

Industrijska ulaganja u procesore Intel Xeon Phi rastu, jer se očekuju da će više od 50 provajdera ponuditi sisteme zasnovane na novoj verziji procesora Knights Landing, dok će mnogo više sistema koristiti koprocesorsku PCIe verziju tog proizvoda. Do danas, više od 100 PFLOPA sistemskog računarstva zasnovano je na procesoru Knights Landing.

Intel je najavio da očekuje da će Intel Omni-Path arhitektura ponuditi brzinu od 100 Gbps i do 56 odsto nižu  latenciju sviča u srednjim do velikim klasterima u

odnosu na InfiniBand alternativu.

 

Tekst: Michel Petković

Foto: Intel

Podeli :
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone

Podeli :
  •  
  •  
  •  
  •