Istraživači oduševili Srbiju

Noc istrazivaca
Podeli :
  •  
  •  
  •  
  •  

Ni loše vreme koje je zahvatilo Srbiju nije ugasilo rasplamsane umove koji su željni novih naučnih iskustava i susreta 26. septembra posetili Noć istraživača u desetak gradova širom Srbije.

aaadd

Naučno putovanje kroz vreme, druženje sa naučnicima van laboratorija, zaljubljivanje u nauku i rasplamsavanje naučnih strasti obeležili su septembarsko veče u Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Jagodini, Ćupriji, Svilajncu

Beograđani su uživali u Velikoj naučnoj avanturi koja je brojne zainteresovane posetioce provela kroz svet dinosaura i slepih miševa, upoznala ih sa različitim naučnim čudima i otkrila detektivske i istraživačke trikove. Najmlađi sugrađani su se sa zadovoljstvom prošetali RK “Nama” i znalački se zaljubili u biologiju i robotiku, uz pomoć matematike tražili svog dvojnika i propitivali naučnike o svemu i svačemu u “Sastancima na brzaka”.

Novo, zabavnije lice naučnika daleko od laboratorija i terenskih istraživanja, otkrili su svi znatiželjnici koji su obišli Francuski institut, a najsmeliji su im izašli na dvoboj u igranju drevnih društvenih igara. Budući naučnici pokazali su zavidne istraživačke veštine u “Lovu na blago” uspešno savladavši sve postavljene zadatke i osvojivši vredne nagrade.

Ono po čemu će se pamtiti ovogodišnja Noć istraživača svakako je i album “Odlepi na nauku”, prvi te vrste  sa sličicama srpskih naučnika, koji je obeležio Noć istraživača u Beogradu, Nišu, Kragujevcu… Album je postao pravi hit među posetiocima u Nišu gde su se na svakom ćošku razmenjivale sličice i otkrivale nove zanimljivosti o velikanima srpske nauke. Među njima je pažnju privukla i izložba posvećena Mariji Kiri, nagradni kvizovi u Evropskom ćošetu beležili su sve veću posetu kako je noć odmicala, a najmlađi posetioci zabavljali su se pravljenjem mozaika sa malo starijim drugarima iz Gimnazije “Svetozar Marković”.

Veliki broj posetilaca koji nisu marili za loše vremenske uslove obeležio je i Noć istraživača u Pomoravlju, gde se ova manifestacija održava prvi put! Budući naučnici i istraživači u Jagodini bez problema su zasukali rukave i učestvovali u brojnim naučnim eksperimentima, ne bi li uz malo teorije i mnogo prakse pronikli u šarenoliki svet nauke. Posetioci u Ćurpiji pokazali su najveće interesovanje za hemijske igrarije, rado su učili kako da izoluju DNK i ponesu sa sobom uspomenu sa Noći istraživača i “Lova na blago”. Najmlađi stanovnici Svilajnca uživali su u pravljenju ljigavaca učeći tako nova naučna pravila, forme i teoreme.

Prvi put Noć istraživača održana je i u Kragujevcu, a tamnošnje zaljubljenike u nauku loše vreme nije sprečilo da izađu na sastanak sa oko pedeset istraživača na nekoliko gradskih lokacija. Najviše je ipak bilo osnovaca koji su se prethodnih dana u svojim školama družili sa naučnicima i istraživačima, a potom došli na No istraživača da prošire svoja znanja i upuste se u nove naučne izazove. Njihovu pažnju najviše su zaokupile robotika, fizika i hemija, sa neizbežnim naučnim eksperimentima.

Noć istraživača je prvi evropski projekat koji je realizovan iz programa “Horizont 2020” koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, u podprogramu Marija Sklodovska Kiri.

 

Tekst: Michel Petković
FOTO: festivalnauke.org

 

Podeli :
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone

Podeli :
  •  
  •  
  •  
  •