Kako su ribe prohodale po zemlji?

By Logan McGuire-Warden [CC-BY-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0)], via Wikimedia Commons
Podeli :
  •  
  •  
  •  
  •  

Vrsta ribe, takozvana Polypterus, koja može da hoda po zemlji mogla bi da krije odgovor na pitanje kako su prve ribe prešle na čvrsto tlo pre oko 400 miliona godina.

By Logan McGuire-Warden [CC-BY-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0)], via Wikimedia Commons

Polypterus potiče iz Afrike. Ova riba ne samo da može da “hoda” po zemlji i diše iznad vode, već i po izgledu potseća upravo na one ribe koje su pre toliko miliona godina odlučile da se otisnu na kopno. Od tih prastarih bića kasnije su evoluirali vodozemci, gmizavci, ptice i sisari. Pitanje koje i dalje ostaje otvoreno je kako se tačno dogodio ovaj prelazak? Tim naučnika sa nekoliko univerziteta, uključujući Univerzitet u Otavi i McGill Univeriteta odlučio je da se okrene živoj afričkoj ribici – Polypterus zbog svoje sličnosti sa ovim prastarim ribama ne bi li došli do odgovora.

U radu koji je objavljen u časopisu Nature, oni nam objašnjavaju kako su grupu živih “kopnenih” riba odgajali na tlu. Rezultati su pokazali da se ove ribe ponašaju drugačije nego one u vodi. Kako bi hodale efikasnije, počele su da primiču peraja bliže svom telu, što im je omogućavalo lakše kretanje. Takođe su počeli da izdižu glavu, a pri hodanju su proklizavale mnogo manje nego ribe odgajane u vodi. Nakon dužeg perioda došlo je i do promena u skeletnoj i mišićnoj strukturi, ponovo najverovatnije kako bi što elegantnije i lakše mogle da se kreću po zemljištu. Upoređivanjem ovih promena sa primerima fosilnih ostataka praistorijskih riba, naučnici koji su radili na ovom projektu su uvereni da se isti ovakav mehanizam ispoljavao i pre 400 miliona godina.

 

Tekst: Popular Science
FOTO: By Logan McGuire-Warden [CC-BY-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0)], via Wikimedia Commons
Podeli :
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone

Podeli :
  •  
  •  
  •  
  •