Ko su istraživači 5. Noći istraživača?

Noc istrazivaca
Podeli :
  •  
  •  
  •  
  •  

Noć istraživača je manifestacija koja se u Srbiji održava petu godinu za redom, kao deo evropskog projekta “Horizont 2020”. Ima za cilj da afirmiše nauku i istraživače, i podstakne mlade na istraživačko-naučnu karijeru, a  biće održana u petak 26. septembra širom Beograda. 

Noc istrazivaca

Tokom ove večeri, od 17 do 23 časa, naučnici i istraživači iz najrazličitijih oblasti sa specijalno pripremljenim programima čekaće posetioce na Trgu Republike, u bivšoj robnoj kući Nama, duž cele Knez Mihailove ulice, u dvorištu Rektorata, u Studentskom parku, Pedagoškom muzeju, Galeriji fresaka, Naučnom autobusu na relaciji Studentski trg-Slavija-Studentski trg, ali i u UŠĆE šoping centru. Ovo su neki od mladih naučnika koji će obeležiti petu beogradsku Noć istraživača…

U realizaciji Noči istraživača učestvovaće oko trista fantastičnih istraživača. Baš tim rečima svoje kolege opisuje dr Zorana Kurbalija Novičić sa Instituta za biološka istraživanja “Siniša Stanković” Univerziteta u Beogradu: “Fantastični su jer pokušavaju da teške, komplikovane i nerazumljive naučne činjenice i rezultate približe svima!”

“Izaći sa naukom i uhvatiti se uz koštac sa enigmama koje su uvek tu, pored nas, a nismo svesni njihovog postojanja, razlog je koji jednostavno mami sve nas da se družimo i delimo sa vama nesebično trenutke iz laboratorije”, tvrdi dr vet. med. Miloš Jovanović, jedan od zvezda-istraživača ovogodišnje manifestacije.

Biohemičarka Anđelka Vučetić Dragović poziva sve posetioce Noći istraživača da dođu i saznaju  na koji način se nauka i znanje upotrebljavaju u borbi protiv kriminala. Njeno iskustvo iz Nacionalnog kriminalističko- tehničkog centra MUP-a Republike Srbije podeliće sa svima koji dođu na “Sastanke na brzaka”.

Dr Vladimir Jovanović, iz Instituta za biološka istraživanja “Siniša Stanković”, jedan je od naučnika koji će ove Noći istraživača dozvoliti posetiocima da na jedinstven način zađu u privatni život istraživača u okviru neobične postavke u Francuskom institutu. Na istom mestu posetioce čekaju i drevne društvene igre.

Dr Tanja Adnađević, sa Instituta za biološka istraživanja “Siniša Stanković”, kao moto za učešće u Noći istraživača navodi citat čika Jove Zmaja: “Nije znanje znanje znati, već je znanje znanje dati.”

Pravo iz Kliničko-bolničkog centra Zvezdara na Noć istraživača stiže dr Ivana Grubiša, taman na vreme za “Sastanke na brzaka”. Njena prva asocijacija na ovakva druženja jeste pesma “Love is in the Air”.

Koordinatori pete beogradske Noći istraživača su Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu i Festival nauke Beograd, a partneri Institut za biološka istraživanja “Siniša Stanković” Univerziteta u Beogradu, Fakultet za fizičku hemiju Univerziteta u Beogradu, Matematički fakultet Univerziteta u Beogradu i Institut Mihajlo Pupin.

Tekst: Michel Petković
FOTO: festivalnauke.org

 

Podeli :
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone

Podeli :
  •  
  •  
  •  
  •