Laseri donose gomilu svemirskih podataka

Fog-laser
Podeli :
  •  
  •  
  •  
  •  

U januaru 2013, lunarni orbiter Reconnaissance je primio istorijski prenos, sliku Mona Lize. To je bioprvi put da su naučnici koristili laser da pošalju podatke na Mesec, a time napravili podvig koji obećava da eksponencijalno poveća protok informacija prema svemiru i iz njega.

 

Za proteklih 50 godina, letelice su se oslanjale na radio talase u komunikaciji sa Zemljom. Ali radio ima ograničenja. Na radio talasima je gužva. Signali se degradiraju sa povećanjem distance, pa su prenosi zahtevali generatore velike potrošnje i velike antene. Fokusirana laserska svetlost radi u talasnim dužinama 10.000 puta kraćim nego radio, pumpajući više talasa, a time i vise informacija, svake sekunde. Laseri održavaju jačinu signala i na velikim razdaljinama, tako da predajnici zahtevaju manje energije. A i letilice koje nose manje prijemnike bile bi jeftinije za lansiranje. U oktobru, Istraživač lunarne atmosfere i prašnjave sredine (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer – Ladee) obavio je još jednu uspešnu probu u kojoj je usmerio laserske pulseve sa video sadržajem visoke definicije, na tri različita zemaljska prijemnika. Alphasat Evropske svemirske agencije, lansiran u julu, koristiće lasere da prenese podatke sa drugih satelita koji posmatraju Zemlju. I NASA-ini inženjeri su počeli da rade na sistemima nove generacije, Laser Communications Relay Demonstration, koji bi trebalo da budu lansirani 2017. Ako laserska tehnologija komunikacije iz svemira radi, a malo razloga je da verujemo da neće, to bi moglo promeniti način na koji ljudi istražuju Sunčev sistem. Roveri bi mogli da spakuju nešto dodatnog alata i slati nazad mnogo sofisticiranije podatake. Video striming visoke definicije, mogao bi omogućiti naučnicima da prate oluje na Saturnu, onako kao što to rade na Zemlji. I astronauti bi mogli da skajpuju sa kućom. Dejv Izrael, vodeći istraživač tima za laserske prenose, u Svemirskom centru Godard, objašnjava to ovako: “Ovaj skok je ekvivalent reda veličine prelaza sa dial-up interneta na internet velikih brzina u kućama”

 

Tekst: Za Popular science: Rebeka Bojl
FOTO: “Fog-laser”. Licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 via Wikimedia Commons – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fog-laser.jpg#mediaviewer/File:Fog-laser.jpg
Podeli :
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone

Podeli :
  •  
  •  
  •  
  •