Najavljen Curiosity 2.0

NASA-Mars-2020-Rover-instrument-selection-PIA18405-br2
Podeli :
  •  
  •  
  •  
  •  

NASA za 2020 godinu priprema novu misiju na Mars. Curiosity 2.0 priprema zanimljive dodatke opremi u cilju portage za tragovima života na susednoj planeti.

NASA-Mars-2020-Rover-instrument-selection-PIA18405-br2

Curiosity je jedna od najuspešnijih misija NASA-e do sada. Zahvaljujući Roveru danas znamo da je Mars nekada bio toplije mesto, gde je tekla čista voda i gde su, kako jedan deo naučnog sveta pretpostavlja, postojali uslovi za život (kakav god on bio). NASA je početkom avgusta ove godine objavila vest da se za 2020. godinu priprema još jedna misija koja će poslati novi rover na kamšijsku planetu. Curiosity 2.0 kako ga neki nazivaju koristiće sličan dizajn i istu tehniku sletanja kao i njegov prethodnik. Imaće i sličnu misiju – potragu za tragovima života – ali i neka poboljšanja u opremi za analizu.

Između ostalih dodataka već impresivnoj listi gedžeta koje prevozi Rover, tu je PIXL – uređaj koji uz pomoć X zraka analizira hemijsku strukturu čvrstih objekata na površini Marsa. Zatim, Curiosity će imati opciju da buši dublje u zemljište, kako bi tražio mikroorganizme koji bi i danas mogli biti živi. Što se optike tiče, glavni dodatak je superkamera koja poseduje laser u zelenom optičlom opsegu za snimanje kompozicije kamena, što znači da će direktno moći da „vidi“ ima li organskih materija na uzorku. I sve to na udaljenosti do 12 metara.

Od eksperimenata, možda najinteresantniji je takozvani MOXIE – aparat konstruisan od strane MIT stručnjaka čiji je zadatak da iz molekula ugljen – dioksida, koga na Marsu ima u izobilju uzima kiseonik. Ako ovaj eksperiment uspe, na kraće staze bi dobili gorivo koje bi moglo da posluži za povratak budućih misija sa marsa kući. Na duže staze – ovo je glavni kandidat za pravljenje atmosfere na marsu u kojoj bi ljudi mogli da dišu – makar u zatvorenim prostorima. Čitava Curiosity misija bi trebalo da košta oko 1.9 milijardi dolara.

 

Tekst: Popular Science
FOTO:Courtesy NASA
Podeli :
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone

Podeli :
  •  
  •  
  •  
  •