Najstarija pisma

letters-117545_640
Podeli :
  •  
  •  
  •  
  •  

Predstavljamo Vam nekoliko arheoloških otkrićakoja menjaju dosadašnja znanja o poreklu i datiranju najstarijeg pisma.

letters-117545_640

MEKSIKO
U Meksiku je pronađena drevna ploča od zelenog kamena na kojoj se nalaze nerazumljivi simboli i koji nam kazuju da se radio za sada najsatrijem pisanom dokumentu zapadne hemisfere. “Imamo pred sobom prvi, jasan dokaz da su ljudi u Novom svetu znali da pišu”, rekao je oduševljeno Stefan Hjuston, antropolog sa Univerziteta Braun, koji trenutno radi zajedno sa meksičkim i američkim kolegama na analizi i dešifrovanju kamene ploče. Naučnici smatraju da ovaj pisani dokument sa, zasad, nepoznatim sistemom pisanja, pripada Olmecima, staroj meksičkoj kulturi o kojoj se malo zna, i pretpostavlja se da je natpis nastao oko 900. godine p.n.e., odnosno oko tri veka ranije za sada znanog najstarijeg pisanog američkog dokumenta.

Na ploči se nalazi 28 različitih crteža ili simbola horizontalno poređanih, od kojih se neki ponavljaju tri ili četiri puta, a taj nepoznati sistem pisanja, kako smatraju antropolozi, ne može da se poveže ni sa jednim poznatim sistemom, što predstavlja problem u istraživanju. Uz drevni natpis, pronadjena je i grnčarija stara oko 2.900 godina, pa se smatra da i natpis potiče iz istog perioda. Olmeci su naseljavali močvarna područja Srednje Amerike od 1.200 godine do 400. godine p.n.e., a njihov najpoznatiji grad je bio Tenočtitlan.

IRAN
Naučnici sa Univerziteta u Oksfordu na pragu su dešifrovanja najstarijeg svetskog sistema pisma do sada nekodiranog, koje je pet hiljada godina čuvalo svoju tajnu. Reč je o proto – elamitskom pismu koje je korišćeno između 3200 i 2900 godine p.n.e. u regionu koji se danas nalazi na jugozapadu Irana. Tajno oružje profesora Džejkob Dala, profesora na koledžu Volfson u Oksfordu je činjenica da rukopis može da vidi mnogo jasnije nego ikada do sada.

U prostoriji na vrhu muzeja Ašmolijan u Oksfordu, u velikoj zatamnjenoj kupoli treperi svetlo. Aparat koji proizvodi trepćuće svetlo omogućava najdetaljnije i visokokvalitetne fotografije čudnih simbola urezanih u glinene ploče, na kome bi i Indijana Džons pozavideo, a koristi se kako bi se dešifrovalo proto-elamitsko pismo. Aparat koji predstavlja sistem za transformaciju refleksije, koristi kombinaciju 76 odvojenih fotografskih svetala i kompjuter kako bi se uhvatio svaki urez i brazda na površini glinene ploče. On, takođe, omogućava okretanje virtuelne slike pri čemu je svaki njen delić izložen svetlu.

GRČKA
Najstariji glinena tablica je otkrivena na iskopavanjima u Grčkoj. Ovo otkriće menja sve što se znalo o poreklu pismenosti i birokratiji u bronzanodropskoj Južnoj Evropi. Zapis je pronađen 2010. u Iklaini u jugozapadnoj Grčkoj ispod maslinjaka. Ovaj maleni fragment je veličine 5cm x 8 cm, a datira s izmešu 1450 i 1350. p.n.e. ”Ja nisam mogao da poverujem”, rekao je Michael Cosmopoulos, profesor Grčkih Studija na Univerzitetu u Misuriju – St. Louis (UMSL) i direktor Iklaina Arheološkog Projekta, kojim on rukovodi već 11 godina. ”Prema onome što nam je poznato, ta tablica nije trebalo da bude tamo.” Iklaina je poznata po mitskim sagama kao što je Trojanski rat. Ona je bila prestonica slavnog kralja Nestora, koji se naročito ističe u Homerovoj „Ilijadi”. ”Redak je slučaj da se arheologija susretne sa drevnim tekstovima i grčkim mitovima”, rekao je Cosmopoulos.

 

Tekst: Popular Science
FOTO: pixabay.com
Podeli :
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone

Podeli :
  •  
  •  
  •  
  •