Nežni roboti

robot mini
Podeli :
  •  
  •  
  •  
  •  

Današji industrijski roboti imaju nadljudsku snagu, preciznost i brzinu da neumorno boje, vare i transportuju masivne objekte. Ali, oni moraju da budu programirani za svaki pojedinačni zadatak i ako bi vas neki od njih slučajno udario po licu, to bi moglo  da vas ubije.

Robtics

I pored svakog njihovog uspeha u fabrikama i skladištima, roboti ostaju upadljivo odsutni iz naših domova i svakodnevnih života. Da bi ljudsku vrstu i robote učinili kompatibilnijim, istraživači su počeli da razvijaju mašine sa mekim delovima koji lakše mogu da se oblikuju, umesto onih koji su isključivo čvrsti. Mogućnosti tih mekih robota su dvojake – mogli bi da rade sigurnije oko drugih mekih predmeta kao što smo mi, na primer. Još važnije, njihova poslušnost ih čini dovoljno svestranim za interakciju sa različitim predmetima (kreditne kartice, hrana za psa, šoljice za kafu) a da ne postanu astronomski skupi. Bari Trimer, sa Tafts Univerziteta, je glavni urednik u časopisu koji je prvi posvećen ovom polju – Soft robotici, koji je pokrenut u novembru.

“Želite preciznost u fabrici, ali u stvarnom svetu, nedostatak preciznosti u stvaripomaže”, kaže on. “Mekani materijali dozvoljavaju vam automatski da se bavite svojom okolinom.” Neki od najjednostavnijih zadataka su robotima jako teški. “Hvatanje je još uvek jedan od većih izazova u robotici”, kaže Karmel Madžidi, istraživač koji se bavi mekim mašinama na Univerzitetu Karnegi Melon. Generisanje savršenog oblika i pritisak tokom ceđenja nečeg delikatnog a da ga ne zdrobi, obično zahteva mnogo inteligencije i senzorskih povratnih informacija. Ali meki roboti mogu da se modeliraju prema obliku objekta i da primene pritisak preko veće površine, eliminišući problematične tačke na kojima se vrši veliki pritisak. Firma iz Masačusetsa, iRobot, koja pravi robota za usisavanje Roomba, je napravila nekoliko mekih robota koji će jednoga dana, možda, pokupiti sve vrste objekata koje ranije nisu mogli. Na primer, Napredna robotska ruka na naduvavanje (AIRarm) sastoji se od cevi od tkanine sa mekim, dvosmernim klještima na kraju. Unutra je šest kesica na naduvavanje koje deluju kao kosti, zajedno sa kablovima koji ih kao mišići pokreću. Da ba zgrabile nešto, AIRarm prilagođavaju pozicije kesice da bi napravile kalup od klješta oko objekta.

  Tekst: za Popular Science Adam Hadhazy
  FOTO: By NASA (link direct) [Public domain], via Wikimedia Commons
Podeli :
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone

Podeli :
  •  
  •  
  •  
  •