Osmi Festival nauke od 4 do 7. decembra u Beogradu

unnamed (5)
Podeli :
  •  
  •  
  •  
  •  

Najveći Festival nauke u regionu održaće se, po osmi put, u Beogradu od 4. do 7. decembra i to pod sloganom “Sve je moguće”.

unnamed (5)

Kraj prve decembarske sedmice i ove godine proteći će u znaku neobičnih naučnih druženja u već poznatoj ‘festivalskoj četvrti’ na tri lokacije u samom centru grada (Zepter Expo Centar – bivša RK Kluz, Studentski kulturni centar, Galerija Narodne banke Srbije), koja će pokazati da je uz nauku zaista sve moguće.

“Naučnik sebi ne postavlja granice, postavlja samo problem koji treba da reši a tada je sve moguće. Traga za idejama i bira najpogodnije putanje. I tako 24 sata 7 dana u nedelji. I onda se dogodi i taj trenutak inspiracije kada se rode neverovatne ideje i gurnu u realizaciju. Pa su naučnici krivi što sada imamo internet i što možemo u realnom vremenu da komuniciramo sa kolegama na drugom kraju planete,  što smo sve bliži upotrebi personalizovane terapije koje odgovara baš našem genomu. A krivi su i za to što ćemo uskoro u agencijama moći da izaberemo opciju svemirski turizam. Sve je moguće jer svakog sata dobijamo sve naprednija tehnološka rešenja koja nam omogućavaju da brže i efikasnije rešavamo postavljene probleme. Moguće je čak i baviti se naukom u Srbiji, iako se ponekad čini da je to ipak iz domena naučne fantastike”, rekla je Zorana Kurbalija Novičić, koordinatorka Festivala nauke za naučne sadržaje, objašnjavajući ovogodišnji slogan festivala.

unnamed (6)

U proširenom prostoru RK Kluz ove godine predstavljen je potpuno nov deo festivala – Svemoguća zona, namenjenu  stvaraocima, kreativcima, inovatorima, svima koji svoje veštine i znanja umeju da pretoče u opipljiv proizvod. U svetu su ovi festivali poznati pod imenom Maker fair i postali su pravi hit u poslednjih nekoliko godina. Delom radionica, delom laboratorija, ovo je zona gde kreativnost i inovativnost vode glavnu reč.

U saradnji sa Francuskom, zemljom partnerom ovogodišnje manifestacije, Festival nauke će u SKC-u posetiocima predstaviti Francuski naučni kafe. Pored radionice o iluzijama, domaćoj publici poznati francuski naučnik Fabian, deo naučna trupe “Les Atomes Crochus”, će preneti dašak magije i još jednom potvrditi da je, kako slogan festivala kaže, u nauci sve moguće.

Festival nauke je najveći događaj koji se bavi promocijom nauke i obrazovanja u regionu. Misija Festivala nauke jeste veći značaj obrazovanja u društvu, kroz zanimljive, moderne i nove metode. Sedmi Festival nauke, za četiri dana, posetilo je 27.000 ljudi, od kojih 15.000 osnovaca i srednjoškolaca iz više od 300 škola iz cele Srbije, kao i iz regiona.

 

Tekst: Michel Petković
FOTO: festivalnauke.rs
Podeli :
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone

Podeli :
  •  
  •  
  •  
  •