Otrov stonoge efektivniji od morfijuma

Photo By Thomas Brown [CC-BY-2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons
Podeli :
  •  
  •  
  •  
  •  

Naučnici na univerzitetu Kvinslend, kao i oni u kineskoj naučnoj akademiji rade na ispitivanju efekata otrova kineske crvenoglave stonoge na procese kontrolisanja bola u medicine.

Chinese centipede

Kineska crvenoglava stonoga se pominje još u drevnim receptima kineske medicine kao pomoćnica pri lečenju bolesti. Da ovo nije obična priča iz primitivnijeg doba vekovima kasnije uveravaju nas timovi naučnika iz Kvinslenda i Kineske Naučne Akademije. Otrov koji stonoga luči, inače parališući za neke insekte, manje glodare i gmizavce, izuzetno efektivno može da blokira bol, a da pri tom (za sada) ne ispoljava nikakva štetna dejstva. Ovo je izuzetan pomak u kontolisanju i lečenju bola kod bolesnika sa hroničnim bolovima usled nervnih oštećenja, osoba koje se leče od karcinoma ili onih posle teških operacija.

Kako radi ovaj analgetik

 Početkom 2006. godine je otkriveno da je za prenos bola u nervnom sistemu odgovoran određeni proteinski kanal na površini neurona, nazvan Nav 1.7. Naponski impulsi prolaze preko natrijuma koji se nalazi u ovom kanalu i transmituju kroz neurone. Do otkrića je došlo ispitivanjem genetskih mutacija kod osoba koje nisu osetljive na bol što je dovelo do značajnog pomaka u shvatanju funkcionisanja nervnog sistema. Blokiranjem ovog kanala sprečavamo širenje osećaja bola kroz nervni sistem. Ovo je princip na kom se bazira delovanje otrova kineske crvenoglave stonoge.

U toku su ispitivanja samog leka, koja se vrše na laboratorijskim miševima, jer njihov nervni sistem po principu prenošenja impulsa potseća na ljudski. Zapanjujuće je da do sada nisu otkrivena nikakva štetna dejstva supstance na organizam. Miševi kojima je data supstanca su jednako aktivni i svesni stimulansa kao i pre terapije, što znači da će osobe pod dejstvom ovakvog leka moći da funkcionišu, voze i rade kao i do sada. Pored toga, nema naznaka da se razvija bilo kakva zavisnost niti otpornost, što je sjajna vest za one koji se leče od hroničnih oboljenja ili im je potrebna dugotrajna terapija. Ono što ipak ostavlja najveći utisak jesu rezultati koji se vide na uzorcima. U istraživanju, miševi sa ubrizganim peptidom mogu da izdrže bol usled topline na repu čitavih 13.4 sekunde u proseku. U normalnim uslovima oni reaguju, odnosno beže nakon svega 5 sekundi. Primenom stimulansa na šape meri se nivo bola, praćenjem lizanja šapice nakon stimulansa. Rezultati kažu da se ovako mereni, nivo bola smanjio za čak 80%. Samo radi poređenja, morfijum na isti način pokazije smanjenje od 57%. Na osnovu datih rezultata, lek bi se mogao davati na nedeljnoj bazi, upravo zbog ovde navedenih karakteristika.

  Tekst: Popular Science
  FOTO: Thomas Brown [CC-BY-2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

 

Podeli :
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone

Podeli :
  •  
  •  
  •  
  •