Pet triliona komada plastike pluta u okeanu oko kod vas

Podeli :
  •  
  •  
  •  
  •  

PSC0615_NX_049-thProšlog decembra, konzorcijum od 12 istraživačkih institucija objavio je neke od prvih rezultata vezanih za globalno zagađenje okeana plastikom. Po njihovom proračunu, skoro 300.000 tona plastike vrti se blizu površine naših mora danas, što je ekvivalentno težini oko 1.500 plavih kitova. “Okean je prekriven tankim slojem plastike,” kaže Markus Eriksen, direktor istraživanja na Five Gires Institutu. “To je kao plastični smog.” Komadi podsećaju na konfete i tako su raspršeni, da su gotovo neprimetni, čak i kada se sakupljaju u polako rotirajućim virovima. Ipak, procena je manja od očekivane, iako ne uključuje plastiku koja je potonula na morsko dno ili su je pojele životinje, na primer. Neki naučnici misle da mnogo više plastike, oko pet miliona tona, putuje od naših obala do okeana svake godine. Da bi shvatili odakle sva ta plastika dolazi, inženjer zaštite životne sredine sa Univerziteta Džordžija, Džena Džembek sa kolegama, nedavno je napravila model koji pokazuje potencijalne tačke porekla. I u “kao i uvek”scenariju, model pokazuje da će se plastični tok udvostručiti u narednoj deceniji. Zato je sada trenutak da se uspori priliv i da inženjeri pronađu načine da se počisti postojeći nered. KRISTI VILKOKS

KAKO SE NOSITI (ILI NE) SA OSTACIMA

NA PUČINI
Trilioni plastičnih delova u našim okeanima su se neverovatno raširili. “Ne postoji uspešan način kojim možete da prikupljate to smeće”, kaže Eriksen. Ali nedavna otkrića, u paru sa novim modelima cirkulacije, mogu pojednostaviti napore u njegovom pronalaženju. Na primer, neprofitna organizacija za tehnički razvoj, Ocean Cleanup, želi da koristi okeanske morske struje na prikupljanju plastike u polja usidrenih grupa i da ih ukloni.

NA PLAŽI
Na prvom mestu i lakše nego nego da pokušavate kasnije da prikupite ove, praktično neprikupljive delove polomljene plastike, je zadržati plastične stvari van vode. U 2013. godini, volonteri pri Ocean Conservancy’s International Coastal Cleanup prikupili su više od 12,3 miliona funti smeća sa plaža širom sveta, uključujući više od 940.000 plastičnih flaša.

NA IZVORIŠTU
Još bolje, hajde da potpuno obuzdamo korišćenje plastike. Prosečan Amerikanac izbaci 84 kg plastike svake godine. Dakle, iako propis ne može biti najprivlačniji pristup smanjenju otpada, verovatno je najodrživiji. Pošto je San Hoze u Kaliforniji zabranio plastične kese, 2012, smeće koje je gušilo odvode u gradu za vreme oluja, opalo je za skoro 90 odsto; opalo je i za 60 odsto u potocima i rekama. (Ne zaboravite, one se ulivaju u Pacifik.

VAN NAŠEG DOMAŠAJA
Interakcije plastike sa morskim životom su tajanstvene. Neke vrste imaju koristi: školjke i mekušci kolonizuju plutajuće plastične krhotine i stvaraju nove ekosisteme. Ali, morske kornjače i morske ptice umiru kada progutaju plastiku koja im začepi digestivni trakt. Biološki uticaj plastike u moru i njen uticaj na kretanje životinja u vodi, su sledeća velika pitanja na koja naučnici nastoje da odgovore.

Podeli :
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone

Podeli :
  •  
  •  
  •  
  •