Phd Comics u Srbiji

Podeli :
  •  
  •  
  •  
  •  

Phd-Comics1Većina mladih naučnika i studenata postdiplomskih studija svoj dan uz kafu ne počinje novinama, niti naučnim radovima. Većina njih odlazi na sajt www.phdcomics.com na kojem se objavljuju stripovi sa „mukama“ postdiplomaca i mladih doktora nauka.

Zahvaljujući organizatorima Svetkske konferencije mladih ekologa, u Srbiji je boravio Horhe Čam, autor ovog kultnog stripa. Najveća sala u Istraživačkoj stanici Petnica je bila prepuna, jer je tog dana pored učesnika konferencije bilo još pedesetak srećnika koji su došli da slušaju predavanje ovog slavnog crtača stripova koji je pre toga doktorirao i bavio se naukom.

Phd-Comics1cZa čiatoce Popular Science Srbija donosimo ekskluzivni intervju sa Horheom Čamom.

Popular Science Srbija: Na početku želimo da se zahvalimo na spremnosti na ovaj intervju iako ste tako kratko u Petnici i Srbiji. Ono sa čime bismo voleo da počnemo jeste nauka kojom ste se bavili. Na čemu ste doktorirali i šta ste posle toga radili?

Horhe Čam: Veliko mi je zadovoljstvo da dam intervju za Popular Science Srbija. To je časopis sa dugom tradicijom promocije nauke u SAD.Doktorirao sam robotiku, a nakon toga sam bio predavač na Kalifornijskom institutu za tehnologiju 2 godine.

PSS: Vidi se da ste i na doktoratu zahvalnost uradili u obliku stripa. Kako ste počeli sa crtanjem? I otkuda baš svakodnevni život postdiplomca?

HČ: Ha. Ha. Ha. Vidim da ste pronašli moj doktorat. Izgleda da u Petnici znate kako da pronađete prave informacije.U početku sam crtao za sebe. Samo likove, ali ne čitave scene. Onda se pojavio oglas u lokalnim studentskim novinama na Kalteku u kojem se tražio autor stripa koji bi pokrivao život studenata. I tada sam počeo da se bavim stripom ozbiljnije. Tako nastaje „Piled Higher and Deeper“ ili samo „Phd comics“.

PSS: Kako se odlučujete da vam hobi postane profesija? Tj da napustite nauku i profesuru i nastavite da se bavite samo stripom?

Phd-Comics1bHČ: Skoro dve godine je trajao dvostruki život J A onda sam shvatio da je moj naučni imapkt sve slabiji, tj broj citata sve manji, a istovremeno je broj poseta mom sajtu bivao sve veći. To sam i predstavio u jednom svom stripu (sl 1). Tada sam shvatio da moram da donesem odluku.

PSS: Kako je bilo doneti tu odluku?

HČ: Odluka je spadala u one koje se brzo prelamaju, a vrlo dugo donose.Nije bilo lako. Sam sam sebe pripremao da budem naučnik i profesor. Od srednje škole, godinama, sam samo to imao kao cilj. I ne samo to. Nego su i svi oko mene imali tu viziju u glavi. I roditelji, i prijatelji, i poznanici. Svi su od mene očekivali da uspem i budem dobar naučnik.Trebalo je prelomiti. Trebalo je sebe ubediti da zbog promene plana niste looser. Onda je trebalo istrpeti pitanja i dobronamerne savete svih oko vas. Iz najbolje namere svi su me odvraćali od ideje da „napustim svoje snove“.Onog momenta kada sam shvatio da sam srećan sa ovim što radim onda je bilo lako.

Phd-Comics1a.gifPSS: U nekim od vaših stripova (sl 2) podsećate da što dublje zakoračimo u nauku, sve više zaboravljamo osnovne stvari, stvari sa površine. Da ne pominjemo teškoće u komunikaciji između različitih disciplina.

HČ: Današnja nauka je takva da nas tera da se usko obrazujemo kako bismo mogli da rešavamo partikularne probleme. Međutim sa druge strane to ulaženje u dubinu, da tako kažem, dovodi do „proboja“, pa je sve više primera interdisciplinarnosti. Naučni fenomeni i problemi nas sami teraju da sarađujemo međusobno i da pokušamo da se razumemo.Tačno je da među mnogim naučnicima posle godina bavljenja naukom imate i one koji zaboravljaju stvari koje su osnovne, i sa kojima počinjemo bavljenje svakom naukom. Ali to ne znači da ti ljudi to više ne znaju, nego je češći slučaj da to sada znaju malo komplikovanije da kažu.

PSS: Istovremeno možemo reći da u eri interneta kada nam sve informacije stoje na raspolaganju često i lako možemo biti dovedeni u zabludu. Kako se snaći u moru informacija?

HČ: Problem je sličan kao i ranije. Nekada ste imali biblioteke sa velikim brojem knjiga. Trebao vam je mentor da vam kaže kad šta treba da čitate. Jedina razlika je danas, što vam laka dostupnost sadržaja daje lažnu sigurnost da možete sami.Zato je važna uloga mentora. Još je važnije da se nauči kako učiti, kako kritički razmišljati. Zato je usvajanje naučnog metoda važno bez obzira čime se bavili u životu. Kada znate da zaključujete, kada znate da čitate i učite, onda ćete se sami mnogo lakše snalaziti u svim životnim situacijama.

PSS: Vaš film i predavanje govore o moći odlaganja. Deluje kao da tvrdite da nije loše odlagati.

HČ: Moje mišljenje je da nije nikakav problem ako sve ostavljate za poslednji čas. Nije važno kada ste nešto uradili. Važno je da to uradite. Problem nastaje ako to na kraju ipak ne uradite.U tom slučaju niste odlagali, tada ste samo lenji.

PSS: Kad bi Vas neko pitao šta da upiše da studira – ono što ga stvarno ispunjava, ili nešto što je profitabilno – šta biste odgovorili?

HČ: Moj odgovor je uvek – slušajte svoje srce. Izborom fakulteta se bira i poziv. Treba neki posao raditi 40 ili više godina. Zamislite da ga ne volite. Kada volite posao koji radite, onda ćete se i lakše boriti sa problemima sa kojima se susrećete.

PSS: Kakvi su Vam utisci o Srbiji, o Petnici?

HČ: Bio sam dva dana u Beogradu i dva dana ovde u Petnici. Nosim samo pozitivne utiske.Posebno mi se sviđa atmosfera ovde u Petnici. Svi su entuzijasti i svuda se priča o nauci. Raduje me da ovde srednjoškolci mogu da nađu iskrene mentore koji će ih naučiti da prave prve korake u nauci.U razgovoru sa svima vama ovde dobio sam neke lepe ideje za buduće stripove. Očekujte da neku od njih vidite uskoro J

PSS: Hvala Vam na razgovoru!

HČ: Uvek mi je zadovoljstvo razgovarati sa onima koji vole i promovišu nauku.

Strip: Phd Comics
Foto: Marija Gajić

 

Podeli :
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone

Podeli :
  •  
  •  
  •  
  •