Pomračenje Sunca

Podeli :
  •  
  •  
  •  
  •  

pomracenje-Sunca2Konačno su i stanovnici naše zemlje uživali u lepom astronomskom fenomenu – Pomračenju Sunca. Ovoga puta se nisu sklanjali u skloništa i podrume, nego su širom Srbije na trgovima posmatrali kako Mesec zaklanja Sunce.

pomracenje-Sunca3Pomračenje Sunca je astronomska pojava do koje dolazi kada se Mesec, kao Zemljin satelit, nađe na liniji Zemlja – Sunce. Tada, prividno na nebu, deo Sunčevog diska biva zaklonjen Mesečevim diskom. U tom slučaju dolazi do delimičnog Pomračenja Sunca. Ovoga puta se upravo odvijalo ovakvo pomračenje.

Ukoliko Mesec u potpunosti zakloni Sunce dolazi do potpunog Pomračenja Sunca. Tada Sunce može biti zaklonjeno nekoliko desetina sekundi, pa sve do nekoliko minuta.

Delimično pomračenje Sunca je teško primetiti ukoliko ga ne posmatrate, dok tokom potpunog pomračenja dolazi do zamračenja kao u kasni suton.Pomračenja Sunca su retka pojava za određenu lokaciju. Delimična pomračenja u nečijem životu se može desti nekoliko puta, dok se potpuno pomračenje dešava još ređe – jednom u životu. Inače na Zemlji se svake godine može posmatrati od 2 do 5 Pomračenja Sunca.

CPN1Ovog 20. marta 2015. prolećno vreme je omogućilo da na hiljade ljudi od 9:45 do 11:30 uživaju širom naše zemlje, ali i cele Evrope.

Narodna verovanja zabeležena u etnoastronomiji daju veliki značaj pomračenjima i Sunca i Meseca. I uglavnom nagoveštavaju neke velike promene ili katakizme (ratove, bolesti, suše, poplave…). Tako je narod, pre nego što je nauka dala objašnjenja, pokušavao da da značenja astronomskim fenomenima.

Istorija beleži da je 1999. godine uprkos obrazovanju stanovništvo cele Srbije pokleklo pod organizovanom medijskom manipulacijom i, umesto da kao ovoga puta na trgovima uživa u prelepom astronomskom fenomenu (i to još lepšem – totalnom Pomračenju Sunca) sklonjena u kuće i podrume gleda na TV kako narod širom Evrope uživa na trgovima.

Foto pomračenja: Anđelka Milovanović
Foto posmatranja: CPN

Piše: Nikola Božić

Podeli :
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone

Podeli :
  •  
  •  
  •  
  •