SES širi svoj satelitski kapacitet u centralnoj i istočnoj Evropi

Décollage - Ariane 5 - VA 216 - Le 22/03/2014.
Podeli :
  •  
  •  
  •  
  •  

Kompanija SES uspešno je lansirala u orbitu svoj 56. satelit. Novi satelit, ASTRA 5B, smešten je na orbitalnoj poziciji 31,5 stepeni istočno, gde će značajno uvećati kapacitet i geografsku pokrivenost transpondera kompanije SES iznad centralne i istočne Evrope, Rusije i Zajednice nezavisnih država za DTH, direct-to-cable i distribuciju direktnog signala na terestrijalne televizijske mreže.

Décollage - Ariane 5 - VA 216 - Le 22/03/2014.

ASTRA 5B satelit je od velikog značaja za region centralne i istočne Evrope, jer će obezbediti kapacitete za neke od ključnih kupaca u regionu, uključujući na primer Orange i Media ProGroup u Rumuniji, gruzijsku platformu MagtiCom i ukrajinske emitere. Novi satelit zamenjuje satelit ASTRA 1G i smešten je na 31,5 stepeni istočno. Pored pružanja kapaciteta provajderima DTH usluga, on će takođe podržati rast digitalnog zemaljskog TV emitovanja u HD rezoluciji u regionu.

ASTRA 5B je 8. satelit koji je za kompaniju SES napravila kompanija Airbus Defense and Space Systems, ali je to takođe 33. satelit zasnovan na veoma pouzdanoj platformi Eurostar E3000. Satelit ASTRA 5B opremljen je sa 40 Ku-band transpondera (ekvivalentno sa 36 MHz), kao i 6 Ka-band transpondera. Prilikom lansiranja, satelit ASTRA 5B imao je masu od 5.724 kilograma i raspon krila od 40 metara njegovih solarnih nizova u orbiti i snagu letelice od 13kW na kraju svog petnaestogodišnjeg životnog veka.

Ova svemirska letelica takođe ima i drugi L-band kapacitet za Evropski geostacionarni navigacioni sistem (EGNOS) Evropske komisije. EGNOS pomaže u verifikovanju, poboljšavanju i izveštavanju o pouzdanosti i tačnosti navigacionih signala u Evropi.

Tekst: Michel Petković
FOTO: SES Astra

 

Podeli :
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone

Podeli :
  •  
  •  
  •  
  •