Sistem za izbegavanje životinja

Calacuccia-cochons_barrage
Podeli :
  •  
  •  
  •  
  •  

Infracrveni sistem za automobile koji opaža divlje životinje na 150 metara udaljenosti.

Calacuccia-cochons_barrage

Od svog debija pre 13 godina, auto sistemi za noćni vid, koji identifikuju pešake koji su u blizini ili na kolovozu, verovatno su učinili vožnju bezbednijom. Ali oni dolaze sa prilično velikim slepim tačkama koje čine životinje. Svake godine, vozači samo u SAD nalete na oko milion jelena, što izaziva 27.000 povreda ljudi i 3,5 milijarde dolara štete. Sada zamislite koliko je povreda u celom svetu i koliko se štete napravi. Tačnih podataka za celu planetu nažalost nema.

Prethodne jeseni, švedska kompanija za sigurnosne sisteme Autoliv i Mercedes- Benz na so tržište izbacitli Night View Assist Plus na S-Klasi 2014. Sistem identifikuje ljude, ali prepoznaje i krave, konje, losove, jelene, kamile pa čak i divlje veprove. Jedan od razloga zbog koga je nadogradnja trajala pet godina leži u tome da je prepoznavanje životinja mnogo teže od prepoznavanja ljudi. Vrste variraju u veličini i obliku, njihovi profili se drastično menjaju pri pokretu, a i kreću se drugačije. (Ljudi, poređenja radi, imaju više ili manje isti oblik i kreću se na isti način.) Da bi obučili sistem, Autoliv je katalogizirao hiljade životinja širom pet kontinenata. Night View Assist Plus spaja podatke sa dve kamere da bi stvorio osvetljeni pogled na ono što je pred nama. Kada su životinja ili pešak blizu puta, sistem to označava na displeju na upravljačkoj tabli i, ako je opasnost neposredna, daje obaveštenje i alarmom i unapred sprema kočnice automobila. Postoji još jedna karakteristika koju američki regulatori treba da odobre, u evropskoj verziji, reflektor obasjava žive prepreke na putu, tako da ih je gotovo nemoguće promašiti.

Tekst: Popular Science
FOTO: By Pierre Bona (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC-BY-SA-3.0-2.5-2.0-1.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

 

Podeli :
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone

Podeli :
  •  
  •  
  •  
  •