Spremite se za Shark Week

shark2
Podeli :
  •  
  •  
  •  
  •  

Potpuno nova tematska celina emisija pod nazivom “Shark Week”, letnji televizijski događaj koji se ne sme propustiti, vraća se na kanale Discovery Channel i Animal Planet 25. avgusta. Tim povodom Popular Science Srbija donosi ekskluzivni intervju sa Andyjem Casagrandeom, autorom ovog sjajnog prirodnjačkog serijala.

shark1

Potpuno nova tematska celina emisija pod nazivom “Shark Week”, letnji televizijski događaj koji se ne sme propustiti, vraća se na kanale Discovery Channel i Animal Planet 25. avgusta. Prošle godine oborio je sve rekorde gledanosti u istoriji ove TV mreže u Sjedinjenim Američkim Državama, postavši najgledanija nedelja ikada sa 50 miliona gledalaca. Ove godine, “Shark Week” prikazaće još više sjajnih akcija i najveći broj premijera tokom čitave nedelje. “Shark Week” počinje na kanalu Discovery Channel 25. avgusta i prikazivaće se svakog dana od 22.00 do 00.00h. Tim povodom Popular Science Srbija donosi ekskluzivni intervju sa Andyjem Casagrandeom, autorom ovog sjajnog prirodnjačkog serijala.

 

Počnimo sa ovogodišnjim specijalom Shark Week… koliko su ajkule različite u Južnoj Africi gde ste pre snimali i sada na Novom Zelandu i u Australiji, obzirom da je ronilački turizam gde se u kavezu hrane ajkule u Južnoj Africi vrlo česta pojava. Jesu li se one navilel na ljude tamo?

 

Andy Casagrande: Da, to je dobro pitanje. Zahvaljući susretima koje smo imali na Novom Zelandu, ja i Jeff Kurr, shvatili smo da se novozelandske bele ajkule nalaze među najdivljim i neukroćenim ajkulama na planeti. Kao što ste rekli za ajkule u Cape Townu, gde je došlo do procvata ove industrije ronjenja sa kavezom, i već decenijama, skoro više od 20 godina, čak i više; dok je na Novom Zelandu to prilično nova stvar, nekih sedam ili osam godina oni rone sa ajkulama, sa samo jednim ili dva operatera. Tako da, čini se kao da se ajkule nisu navikle na ljude na Novom Zelandu, tako da imamo vrlo uzbudljivo iskustvo. Ne želim reći da su ajkule agresivne, ali su zato neverovatno divlje i vrlo radoznale.

 

Kako bi opisali lični susret sa veličanstvenom velikom belom ajkulom?

 

Andy Casagrande: Isuse, velika bela ajkula za mene je jedna od najfascinantniji životinja na planeti, jer su u stanju da žive na Aljasci, na Havajima, hladnim vodama, toplim vodama, kao i dubokim i plitkim, i svi su pojedince, svako živi za sebe. Oni imaju svoju ličnost baš kao i ljudi, tako da što se mene tiče prvu veliku belu ajkulu kad sam bio klinac, video sam ih na televiziji i od tada sam fasciniran njima. Dakle, velika bela ajkula za mene je ultimativni predator, vrhunska životinja. Ponekad volim da kažem da mi se više sviđaju od ljudi, one su jednostavno uvek puni iznenađenja i nikad ne znate šta možete očekivati​​, tako da sam stvarno uživao dok sam snimao.

 

Koja je omiljena hrana ajkulama?

 

Andy Casagrande: I ovo je takođe dobro pitanje. Mnogi ljudi misle da su im foke omiljena hrana, što je i donekle istina, ali kad se rodi beba velike bele ajkule, zubi i čeljusti im nisu dovoljno velike za lov na fokte, već prvo počninju da jedu male ribe i kako budu rasli počinju da jedu veće ribe, a ponekad čak i druge ajkule i velike tune. Ali, to se ne dešava sve dok ne porastu prilično veliki. Oni vole foke, jer su puni energije i masnoća, ali u isto vreme foke su vrlo brze i vrlo okretne, tako da je ajkulama potreban dodatni napor kako bi ih uhvatili. Tako da vrlo često ajkule će se zadovoljiti nekim jednostavnijim obrokom kada dođu do njega, recimo leševi od kitova i ostalih životinja koje su sporije i koje se mogu lakše uhvatiti, ali definitivno fooke imaju dobre hranjive sastojke koji su potrebni ajkulama, tako da vredi potruditi se da uhvatiti ih. Dakle omiljeno jelo, da, od svega po malo, ali najviše vole foke.

 

Da li je bilo opasnih situacija tokom snimanja?

 

Andy Casagrande: Da, bilo ih je. Jedna od najopasnijih situacija bila baš sa velikom belom ajkulom, jer su veliki i vrlo profesionalni predatori. Dok sam snimao u Cape Townu ronili smo van kaveza i u jednom trenutku smo bili okruženi sa sedam različitih velikih belih ajkula. To je bilo 2010. godine dok smo snimali serijal pod nazivom “Into the Shark Bite”. Bio sam toliko zanesen snimanjem ajkula da sam zaboravio da obratim pažnju na moju ronilačku opremu za snabdevanje vazduhom… Odjednom sam shvatio da imam vrlo malo vazduha, pa sam morao da se vratim na površinu vrlo brzo i u tom slučaju moje glavno pravilo sa velikim belim ajkulama je da nikada sebi dozvolite da budete plen… ako se ponašate kao plen onda će da te tretiraju kao plen, tako da u osnovi, nemojte plivati ​​daleko od ajkule i ne paničite. Jer, sve u okeanu što se brzo kreće i beži od ajkule, one to smatraju za svojim plenom, tako da je to bio problem za mene, jer sam morao brzo da se vratim na brod, jer sam ostao bez vazduha i mogao sam da se utopim, pa sam morao da plivam što ​​dalje od tih ajkula. Jedna ajkula me je posebno proganjala do površine, jer je videla mene kako brzo odlazim… to je bilo kao da gledate kako mačka lovi miša. Dakle, da sam bio opušteniji i sporiji, ajkula vjerovatno ne bi obraćala pažnju na mene, međutim ona me je proganjala sve do površine, pa sam morao da koristim svoj fotoaparat kako bih je odgurnuti i da, to je bila prilično zanimljiv situacijas, pomalo zastrašujuće situacija, ali jednom trenutku ajkula je dotakla moje kućište fotoaparata i osetila je aluminijum i čelik, ona se okrenula i to mi je dalo vremena da se vratim na brod.

 

Pored velikih belih, koja je vaša omiljena vrsta ajkula?

 

Andy Casagrande: Pored velikih belih sviđaju mi čekićare, a volim i tigraste. Volim sve vrste, ali sam veliki fan lovačkih ajkula, tu sigurno spadapa Mako ajkula koja je najbrža i najozloglašenija ajkula na svijetu. Neki kažu da je ujedno i najbrža životinja na svetu, to je što se tiče mora i okeana, ne znam da li bi mogla da pobedi geparda na kopnu, ali ko zna… Jednostavno, fasciniran sam sa tim životinjama, jer su koristili evoluciju kako bi formirali svoja tela u takvim neverovatnim i čudesnim uslovima, i zaista su drastično drugačija stvorenja od ostalih živih bića na zemlji. Ajkule su neverovatna vrsta i lepo ih je videti u divljini, ali… ne volim da ih vidim u akvarijumu. Da, volim sve vrste ajkula, ali velike bele su definitivno moja omiljena vrsta.

 

Ne propustite! SHARK WEEK počinje na kanalu Discovery Channel 25. avgusta i prikazivaće se svakog dana od 22.00 do 00.00h.

shark2

Tekst: Michel Petković
FOTO: Discovery channel
Podeli :
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone

Podeli :
  •  
  •  
  •  
  •