Šta krije genom kafe?

coffee-beans-399466_640
Podeli :
  •  
  •  
  •  
  •  

Tim naučnika iz celog sveta, na čelu sa molekularnim biologom Robertom Henrijem, konačno je dekodirao genom biljke Coffea canephora, jedne od vrsta kafe koja se najviše koristi.

coffee-beans-399466_640

Profesor Henri je, zajedno sa svojim saradnicima, najnaprednijim metodama za sekvenciranje analizirao je genom Coffea canephora. Poseban fokus je stavio na one gene koji bi trebali da budu zaduženi za aromu i jačinu kafe. Coffea canephora je jedna od najrasprostranjenijih kafa u potrošnji, i uzima oko 30 procenata kompletnog tržišta. Analiza je pokazala da kafa sadrži veliki broj gena za N-metiltransfereze, enzime koji su ključni u sintezi kofeina. Kofein sadrže i biljke kao što su kakao i različiti čajevi, međutim biohemijski procesi za proizvodnju ovog molekula u ovim biljkama su značajno drugačiji. Ono što je zainteresovalo Henrija i kolege jeste da je proizvodnja kofeina evoluirala različito u ove tri biljke, ali je dobijeni produkt isti. Ovakav proces se naziva konvergentna evolucija i govori o dobrom sklopu i važnosti molekula kofeina. On takođe ima defanzivnu ulogu kod biljke, jer svojom gorčinom odvraća predatore. Genom takođe sadrži i gene enzima za odbranu od bolesti i tragove linolne kiseline, koja kafi daje aromu.

U svetu se svakodnevno popije više od 2,25 milijardi šoljica kafe. Ova industrija je jedna od vodećih danas, pa neki eksperti čak kažu da je po isplativosti odmah iza naftne. Analiza genoma nam može pružiti mogućnosti za razvijanje gena koji će nam dati kafu otporniju na uslove sredine. Samim ti bi mogli uzgajati ovu biljku u različitijim uslovima. Porde toga, mogli bi uticati i na jačinu, aromi, miris proizvoda i tako sami sebi praviti kafu u kojoj bi najviše uživali.

Tekst: Popular Science
FOTO: pixabay.com
Podeli :
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone

Podeli :
  •  
  •  
  •  
  •