Svemirske galije

mars-11656_640
Podeli :
  •  
  •  
  •  
  •  

Misije u svemiru koje će se sa pažnjom pratiti u narednim godinama.

mars-11656_640

NASA Mars science laboratory

Lansiran 26. novembra 2011. godine, na tlo Crvene planete spustio se za manje od devet meseci, 5. avgusta 2012. godine. tehnološke inovacije od kada je lansiran. Prilikom
kretanja, on može da pređe preko porepreka do 75 centimetara visine, i da se kreće brzinom od oko 90 metara na sat. Sadrži i napajanje koje radi na bazi radioizotopa, čija oslobođena toplota generiše električnu energiju. Samo sa ovim napajanjem rover može da radi duže od jedne marsovske godine (687 zemaljskih dana). Rover je opremljen MastCam kamerom koja pored toga što snima fotografije u visokoj rezoluciji, može i da čuva podatke u „mozgu“ rovera. Direktno je povezan i sa stanicom za praćenje okoline. Njen zadatak je da snima i analizira klimatske uslove na planeti (oblake, vlažnost, atmosferski pritisak, brzinu vetra i druge).

New Horizons

Ovo je misija na samoj ivici Sunčevog sistema. Lansirana sada već davne 2006. godine (19. januara), sonda ima zadatak da ispita patuljastu planetu Pluton i njegove prirodne satelite i dva objekta iz Kujperovog pojasa. Tokom većeg dela svog puta, sonda je bila u hibernaciji, kako bi se sačuvala dragocena oprema za naučna istraživanja i komunikacije. New Horizons je u julu 2014. godine donekle iznenadila naučnike koji rade istraživanja uz pomoć njenih snimaka. Sonda je, ranije nego što je očekivano, uspela da snimi plutonov satelit Haron. Snimak je nastao u probnom snimanju sa dugom ekspozicijom uperenom ka patuljastoj planeti. Napravljen je specijalnim LORRI dalekometnim sistemom za izviđačko snimanje. Da bi videli satelit, New Horizons je napravio ukupno 48 snimaka ekspozicije dužine od 10 sekundi u toku dva dana, 18. i 20. jula.

Kompletan tekst pročitajte u novom broju časopisa Popular Science.

Tekst: Popular Science
FOTO: pixabay.com

 

 

Podeli :
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone

Podeli :
  •  
  •  
  •  
  •