Uvodnik: Bez kvazinauke u 2016!

Podeli :
  •  
  •  
  •  
  •  

NikolaBozicUrednikPSKraj godine je period u kojem mediji analiziraju prethodnu godinu, pišu o mogućim događajima u narednoj godini, ali i masovno posvećuju svoje stranice godišnjem horoskopu. Misleći da je u pitanju bezazlena šala, u stvari, podržavaju kvazinauku.
Popular Sicence Srbija, kao globalni magazin koji predstavlja nauku i njena dostignuća, se pridružuje jednoj vrlo zanimljivoj akciji Centra za promociju nauke. Ona podrazumeva podsticanje dnevnih i nedeljnih novina da umesto za horoskop, prostor posvete nauci.
Naravno da naš časopis nema ovakav prostor koji treba da izbaci, ali simbolično, posvećujemo dve strane ovoj kampanji. Zato u rubrici „Godišnji astroskop“ objavljujemo najzanimljivija očekivanja koja nam zvezde u 2016. godini mogu doneti. Objavljujemo ono što očekujemo u astronomiji i istraživanju neba. Ali naučnom istraživanju neba.
Pre više od 110 godina naš poznati filozof Branislav Petronijević u „Politici“ piše, između ostalog, i sledeće: „Lagano i s velikim naporima prelazi čovečanstvo iz oblasti neznanja u oblast saznanja. Hiljadama godina verovalo se da zvezde utiču na sudbinu ljudsku i da se prema tome može iz njih pročitati i proreći ta sudbina; hiljadama godina verovalo se da se jedno telo da pretvoriti u drugo, na pr. srebro u zlato i da se prema tome plemeniti metali daju napraviti iz ma kakve druge materije; tako isto verovalo se da linije na ruci stoje u vezi sa ljudskom sudbinom i da se ona da iz njih pročitati itd.

Ta su vekovna verovanja dolazila od nepoznavanja prirode predmeta, na koje su se odnosila i tek stroga egzaktna nauka bila je u stanju, da ta verovanja definitivno iskoreni. Ta su verovanja bila vekovima tako ukorenjena, da su sama dobila izgled Nauke i pod takozvanim tajnim naukama i razumeju, sa prividom, naučni sistemi, u koje su ona bila obučena.“
Pišući detaljnije o astrologiji, kao kvazinauci, dr Petronijević, o njenoj argumentaciji piše: „Ako se desilo koji put, da se proricanje sudbine nije ispunilo, astrolozi nisu zaključivali da im je teorija netačna već samo, da je dan i čas rođenja onoga čija se sudbina proricala, bio netačno određen. A ako im najzad ni to nije pomagalo, oni su morali pribeći i samom menjanju astrološke teorije, ali razume se samo u pojedinostima, jer da je ta teorija u principu netačna i da je ceo posao njihov zaludan, astrolozima nije padalo na um.“
Bar jedan dnevni list je već ukinuo horoskop i taj prostor posvetio crticama iz nauke. Nadamo se da ćemo i mi sa „Godišnjim astroskopom“ podstaće mnoge druge medije da svoj prostor ne posvećuju kvazinauci.
Svima onima koji vole noćno nebo i astronomiju, u formi postera, poklanjamo kartu neba sa sazvežđima.
U trenutku izlaska iz štampe ovog broja u Parizu će se završiti UN samit o klimatskim promenama. Velike nade su usmerene na diplomatski dogovor razvijenih, zemalja u razvoju i nerazvijenih zemalja, oko ograničavanja emisije CO2 u budućnosti. Sve sa ciljem da povećanje prosečne globalne temperature ne pređe 2 stepena, što je, inače, granica za pesimistične scenarije dešavanja na našoj planeti. Sa pozitivnim vestima iz Francuske bi značilo da smo kao svet na putu ispravljanja grešaka koje smo od industrijalizacije do danas pravili.

Želim vam svima srećnu, uspešnu i godinu punu lepih i inspirativnih naučnih otkrića.
Srećna 2016!

Nikola Božić
glavni i odgovorni urednik

Podeli :
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone

Podeli :
  •  
  •  
  •  
  •