Veštačka inteligencija neće uništiti ljudsku rasu

Podeli :
  •  
  •  
  •  
  •  

228c305Da li su najznačajniji štreberi ljudske vrste, lažni proroci kraja vremena?

Elon Musk je prestravljen veštačkom inteligencijom (artificial intelligence -AI).Osnivač SpaceX-a i Tesla Motors-a predviđa da će ona uskoro će biti “potencijalno opasnija od nuklearki,” i nedavno je dao 10 miliona dolara u istraživanje koje bi “zadržalo AI korisnom.” Stiven Hoking je takođe upozorio da bi “razvoj pune AI ispisalo kraj ljudske rase.”
Mask i Hoking se ne plaše varijanti smartfon asistenata, poput Siri. Oni strahuju od super inteligencije, kada AI nadmudri ljude (a potom ih zarobi i napravi pokolj).
Ali ako i postoji preteći AI armagedon, Silikonska dolina se ne obazire. Od januara, čak 170 startapova aktivno sprovodi AI. Facebook je regrutovao neke od najsvetlijih umova iz polja za novu AI istraživačku laboratoriju, a Google je platio 400 miliona dolara prošle godine da bi kupio DeepMind, AI firmu.
Onda se postavlja pitanje: Da li se softverske kompanije i potencijalni investitori igraju sa mogućom katastrofom? Ili su najznačajniji štreberi ljudske vrste, lažni proroci kraja vremena?
Sigurno je da je stvaranje standarda za AI industriji u povoju, ali nije zagarantovano, a biće sve važniji za, recimo, uspostavljanje etike korišćenja autonomnih automobila. Ali neminovni ustanak robota nije pretnja. Realnost je da su AI istraživanje i razvoj strahovito kompleksni.
Čak i intelekti kao Mask i Hoking ne moraju da imaju solidno razumevanje toga. Kao takvi, oni padaju na rasprostranjenim pretpostavkama, izvučenim više iz naučne fantastike nego stvarnog sveta. Od onih koji stvarno rade sa AI, nekolicina je posebno zabrinuta za odbeglu superinteligenciju.  “AI zajednica kao celina je daleko od pravljenja bilo čega što bi moglo da bude briga za širu javnost”, kaže Dilip Džordž, suosnivač Vicarious-a, istaknute AI firme. Jan LeKun, direktor AI istraživanja u Facebook-u i direktor njujorškog Univerzitetskog centra za istraživanje podataka, ističe da je stvaranje AI na humanom nivou težak, ako ne i beznadežan cilj, što osporava superinteligenciju u doglednoj budućnosti.
AI istraživači, međutim, nisu oslobođeni svih strahova. “Ono što ljude u mom polju brine je širenje straha koji se dešava”, kaže Džošua Bengio, šef Machine Learning laboratorije na Univerzitetu u Montrealu. Uz zbunjivanje javnosti i potencijalno odvraćanje investitora i studenata, Bengio kaže: “ima ludih ljudi okolo, koji veruju u ove tvrdnje o ekstremnoj opasnosti po čovečanstvo. Oni mogu uzeti ljude poput nas kao mete. “Najveća pretnja u vezi sa AI, drugim rečima, ne mora da bude ni veštačka ni inteligentna. I najhitniji zadatak za AI zajednicu nije tehnološki, već rešavanje izazova brendiranja,” kaže Džordž: “Kao istraživači, imamo obavezu da edukujemo javnost o razlici između Holivuda i stvarnosti.”
ERIK SOFDŽI

Podeli :
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone

Podeli :
  •  
  •  
  •  
  •