Vip uspešno izvršio testiranje Virtualizacije mrežnih funkcija (NFV)

aaaa
Podeli :
  •  
  •  
  •  
  •  

Kompanija Vip mobile je objavila da je među prvim telekomunikacionim operaterima u Evropi uspešno izvršila testiranje Virtualizacije mrežnih funkcija (NFV). Vip je prvi operater u Telekom Austrija Grupi koji je testirao i prikazao NFV tehnologiju na OpenSource IMS (IP multimedijalni podsistem) rešenju kompanije Metaswitch pod nazivom “Clearwater”.

unnamed

Imajući u vidu sve veće potrebe korisnika za novim uslugama, telekomunikacioni operateri moraju da ulažu značajna sredstva kako bi obezbedili adekvatne kapacitete mreže. NFV tehnologija će u potpunosti transformisati njihovu mrežnu arhitekturu i omogućiti im da korisnicima brže ponude naprednije usluge na ekonomičniji način. NFV ima za cilj da transformiše način na koji mrežni operateri konstruišu mreže razvojem standardne tehnologije IT virtualizacije.

NFV obuhvata implementaciju mrežnih funkcija u softver koji može da radi na različitim tipovima standardnog industrijskog serverskog hardvera i koji se po potrebi može premestiti ili instalirati na različitim lokacijama na mreži, bez potrebe za ugradnjom nove opreme. Na taj način se nove usluge za korisnike mogu mnogo brže testirati i aktivirati u okviru mreže.

IMS predstavlja polaznu tačku za NFV i prvi je značajan kandidat za virtualizaciju i primenu u komercijalnim mrežama. IMS tehnologija omogućava korišćenje IP (internet protokola) za prenos podataka u svim poznatim oblicima putem mobilnog ili fiksnog telefona. Primeri ovakve komunikacije su tradicionalna telefonija, faks, elektronska pošta, pristup internetu, web usluge, Voice over IP (VoIP), instant messaging (IM), video konferencijske sastanke i video na zahtev (VoD).

Vip mobile je testirao usluge kao što su Multi-Ring (istovremena zvonjava), Call Jump, Wi-fi to GSM kontinuitet poziva, Hosted PBX i mnoge druge koje su prikazane uživo tokom konferencije za novinare.

Demonstracija NFV tehnologije na Metaswitch OpenSource IMS (IP multimedijalnom podsistemu) rešenju pod nazivom “Clearwater” u Vip mreži, koja je održana uživo i organizovana pred stručnjacima iz oblasti telekomunikacija i medijima, pokazala je mnoge prednosti nove tehnologije za operatera i njegove korisnike.

 

Tekst: Michel Petković
FOTO: Vip mobile

 

Podeli :
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone

Podeli :
  •  
  •  
  •  
  •