Vodič kroz 5. Noć istraživača

Noc istrazivaca
Podeli :
  •  
  •  
  •  
  •  

Peta Noć istraživača, u petak 26. septembra, okupiće stotine naučnika-istraživača i znatno više posetilaca svih uzrasta i to širom Srbije – u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Subotici, Ćupriji, Zrenjaninu, Pančevu, Jagodini, Svilajncu…

konf

Sa ciljem da afirmiše nauku i istraživače i podstakne mlade na istraživačko-naučnu karijeru, Noć istraživača će u Beogradu, od 17 do 23 sata biti održana na sledećim lokacijama: RK Nama, Trg republike, duž cele Knez Mihailove ulice, Francuski institut, Pedagoški muzej, Studentski park, Dvorište Rektorata Univerziteta u Beogradu, Galerija fresaka, kao i UŠĆE šoping centar. Svi sadržaji u Noći istraživača su besplatni.

 

Prostorije bivše RK Nama (Knez Mihailova 5) biće pozornica za brojne naučne ludorije, razmenu recepata za zaljubljivanje u biologiju, matematiku ili robotiku, ali i za nesvakidašnja druženja sa naučnicima. Vrata će biti otvorena od 17 pa sve do 23 sata, do kada će moći da se obiđu postavke „Ljubav na prvi ogled“ i „Recepti za zaljubljivanje“, koje će na najzanimljiviji način zainteresovati posetioce za različite naučne oblasti i razjasniti mnoge ljubavne probleme.

 

Trg republike biće mesto za rasplamsavanje naučnih strasti, jer će u okviru postavki „Rasti uz naučne strasti“ naučnici, ovoga puta u ulozi kustosa izložbi, dočarati radoznalima na koji se sve to način oni izlažu ekstremnim naporima i rizicima, ne bi li naukom promenili svet. Istovremeno na Trgu republike od 18 sati pa na svakih sat vremena izvodiće se i predstava „Uključeni u istoriju svoje zemlje“ koja će mališanima i njihovim roditeljima približiti naše velikane Đorđa Stanojevića i Nikolu Teslu.

 

Duž cele Knez Mihailove ulice od 17 do 20 sati najmlađi istraživači imaće priliku da se upuste u jedinstveni „Lov na blago“. Nakon što pronađu mapu sa blagom, kroz nekoliko tajanih lokacija u Knez Mihailovoj, uz rešavanje zabavnih naučnih zadataka, oni najuspešniji na kraju će doći do pravog (naučnog) blaga. U Francuskom institutu (Knez Mihailova 31) od 17 do 22 sata posetioci će moći da upoznaju naučnike u privatnom životu kroz izložbu naučnih selfi fotografija ili pak kroz druženje sa naučnicima i odmeravanje umova i snaga u igranju praistorijskih društvenih igara.

aa

U Biblioteci grada Beograda (Knez Mihailova 56) od 17 do 22:30 sati biće postavljena laboratorija koja podseća na vremeplov sa svim instrumentima i aparatima kojima su se naučnici kroz prošlost služili da dođu do velikih otkrića. Pedagoški muzej (Uzun Mirkova 14) biće pretvoren u malu kulinarsku radionicu gde će od 17 do 22 sata posetioci prisustvovati ali i učestvovati u postavci „Kuvajte sa naučnicima“. S druge strane, „Nauka u dnevnoj sobi“ biće postavljena od 16 do 20 sati u Galeriji fresaka (Cara Uroša 20), gde će posetioci moći da vide kako je to nauka menjala prostor u kojem provodimo najveći deo dana. Dvorište Rektorata Univerziteta u Beogradu samo ove večeri postaće Reciklažni kvart gde će biti razotkrivene sve tajne reciklaže, a uz pomoć reciklažnog otpada koji donesu posetioci svi zajedno praviće najdivnije nove stvari.

 

Studentski park u Noći istraživača postaje poligon za istraživačke avanture, pa će se sve od 17 pa do 22:30 sati tu odvijati upravo „Velika naučna avantura“ u kojoj će posetioci moći da se vrate u doba dinosaura ili Da Vinčija, glume Indijanu Džons, stare Egipćane, srpske etnologe ili prave detektive… Od Studentskog trga do Slavije u Noći istraživača saobraćaće i pravi naučni autobus! Na relaciji popularne trolejbuske linije 22L naučni autobus kretaće se od 16 do 22 sata, a svi koji zakorače u ovo neobično prevozno sredstvo imaće priliku da upoznaju slavne naučnike koji su obeležili vekove za nama. Poseban kuriozitet ovogodišnje Noći istraživača jeste naučni album sa sličicama „Odlepi na nauku“. Prvi album te vrste koji predstavlja srpske naučnike i njihova dostignuća podeljen je u tiražu od 3.000 primeraka a besplatne sličice svi zainteresovani mogu da pronađu u RK Nama, promo pultu u Knez Mihailovoj ulici i Ušće šoping centru.

 

Noć istraživača je prvi evropski projekat koji je realizovan iz programa “Horizont 2020” koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru pod-programa Marija Sklodovska Kiri.

Tekst: Michel Petković
FOTO: festivalnauke.org

 

 

Podeli :
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone

Podeli :
  •  
  •  
  •  
  •